warning icon
YOUR BROWSER IS OUT OF DATE!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Please try Firefox or Chrome!

De tot standkoming van “Casa Lotti”

Net als zoveel andere fokkers had ook ik de wens ooit een keer een eigen dekkater aan te schaffen. Maar aangezien wij in een relatief drukke woonwijk wonen, wilde we ook rekening houden met de buren. Katers kunnen zich (soms) behoorlijk laten horen. Dus bleef de wens voorlopig een wens. Tot het moment dat mijn dierbare vriendin Karin Geerdink van cattery Håret Landstryker aanbood dat ‘hij'(de kater) wel bij haar mocht wonen gedurende zijn kater zijn. Wauw, wat een aanbod. Ik was (en ben) er nog altijd stil van. Karin en Paul (mijn man) gingen direct nadenken over een kat- en katerwaardig buitenverblijf voor onze toenmalige dekkater “Lothar”, Horatio av Svalbard.

Omdat Karin een prachtig stukje Nederland bewoont, vonden we het belangrijk dat het moest passen in het landschap.

f7bfad83b8

Maar op welke plek moest het gebouwd worden qua windzijde, zichtzijde? Welke materialen wilden we wel en niet gebruiken? Hoe groot, hoe breed, hoe hoog moest het worden? De fantasie kreeg de vrije hand en sloeg soms lichtelijk op hol, maar uiteindelijk kreeg het zijn vorm. Een fraai buitenverblijf zou het worden van 6 x 4 meter en 3,5 meter hoog, inclusief hooizolder en klimmogelijkheden. We hebben hem naast de “Skjul” (katerverblijf) gebouwd van Karin, zodat “de mannen”met elkaar kunnen communiceren. Allemaal hebben ze hun eigen binnen- en buitenverblijf, maar als goede buren wordt er heel wat afgekletst onderling.

Toen kwam de zoektocht naar de juiste materialen. Eerst op zoek naar balken van de juiste dikte en de juiste lengte. De palen die in het midden van de ren zouden komen moesten een respectabele lengte hebben en die vindt je niet overal. Maar met geduld en doorzettingsvermogen kom je een heel eind en balken, palen, latten, gaas, schroeven, lijm, cement, alles werd vergaard.

Paul nam vakantie op en ging aan het graven, zagen, palen bewerken en in cement storten en langzaam aan groeide het geraamte.

b869df6a22 1058916ff4 08da277dc1

In de weekenden daarna werd er een perenboom omgezaagd en in de ren gelegd als krab-, klim- en klauterobject, (tot groot genoegen van de katten van Karin die de boom onmiddelijk kwamen uitproberen) en het gaas werd aan de dak en wanden bevestigd.

dd737a0b75 114e157664 8ec7739a3d

Ook wisten we de hand te leggen op een partij prachtig onbewerkte kastanjehouten schaaldelen waarmee de binnenkant is afgetimmerd. Hierin kan hij gerust zijn kauwen en tanden zetten. Er werd een hooizolder gebouwd en een lange omloop op ongeveer 1 meter hoogte van de grond en nog meer ligplaatsen. Boven het zoldertje kwam een zinken dak om alles lekker droog te houden en voor langs wandelende katten van Karin die wat gezelligheid zoeken of een zonnige ligplek, kwamen er boven op de nok van de ren twee planken, als een soort katten-dakterrasje.

Lothar verkende aanvankelijk zijn nieuwe onderkomen wat aarzelend, wan zó veel licht, zó veel lucht, zó veel ruimte…. dat was zelfs voor een Noorse Boskat even wennen. Maar zijn nieuwsgierigheid overwon het en we zijn er inmiddels van overtuigd dat in dit heerlijke buitenverblijf hij het leven als open kater helemaal niet onaangenaam vindt. Door het in de buitenlucht zijn, door de interactie met de omgeving, door de lichaamsbeweging die hij nemen kan, door de rust ook van het hebben van een eigen plek, kan onze Lothar een gelukkige kater zijn.

f1d33ac885  e279be1995

En zeg nu eerlijk, wie geniet er nu niet van een dergelijk uitzicht!

50d03de048

Paul heeft het hele project zijn eentje gedaan en enthousiast en Pietje Precies als hij is, moest alles pico-bello en vooral katvriendelijk en katveilig worden afgewerkt. De deur werd gezaagd uit het kastanjehout waarvan ook de loopplanken, het zoldertje en de betimmering aan de binnenkant is gemaakt, alles dus bij elkaar passend om zo een voor het oog rustig geheel te krijgen dat tevens perfect in de natuurlijke omgeving past.Tenslotte werd de vloer geëgaliseerd, stoeptegels gelegd als pad langs de hele binnenkant, 4 balen hooi op zolder en….het herenverblijf kan opgeleverd, Lothars buitenren is klaar.

We hebben Horatio av Svalbard, alias Lothar, alias Lotti (omdat hij zo vals zingt als hij krolse dames in de buurt denkt) ) hartelijk welkom geheten in zijn nieuwe verblijf en Paul geridderd als Katerverblijf-bouwer Eerste Klas. 

Onze lieve mooie Lothar!

a14f819001

loading
×